Diadalmas asszonyok - Miskolc primadonnái
Miskolci Galéria Városi Mûvészeti Múzeum Színháztörténeti és Színészmúzeum

"Tavaszi napsugárba merítem a papírosom. Százszínû exotikus madár tollát ezüst szivárványba mártom, és úgy próbálom megrögzíteni az érzéseket, amik e fénykép láttára elöntik a lelkemet." Egy magát F. O. monogrammal jelölõ zsurnaliszta nyitotta e sorokkal dicshimnuszát a Színházi séta címû miskolci lap egyik 1909-es számában. A képen látható "gyönyörû arcú, kedves úrleány" Kormos Ilonka, a helyi színház ünnepelt primadonnája. Egyike azoknak, akiknek a miskolci múzeum Mikita Gábor rendezte idõszakos kiállítása emléket állít.

Hangulatfestésül néhány kellék a színpadot idéző miniatűr dobogón. A Miskolci Nemzeti régi öltözőasztalainak egyike, apró tárgyakkal és kézírásos szereplevelekkel az előző századfordulóról: egy másik primadonna, Roth Mária emléke. Majd szerepképek a legnagyobbakról, akik miskolci vendégjátékaikkal példaképül szolgáltak a helyi színházteremtők számára: Blaha Lujza, Fedák Sári, Pálmai Ilka, Küry Klára, Honthy Hanna. S a helyi nevezetességek. Koronkay Rózsi, a város két világháború közötti színházi életének egyik meghatározó egyénisége. Egy Miskolcon született operett, az Amerika Évája dokumentumai (szerzők: Korodi Béla és Bethlen B. László). A mű primadonnájáról, Neményi Liliről készült kép, aki egy Joséphine Baker-szerű félvér táncosnőt alakított a darabban, s fellépése hatására a művésznő rajongóiból "Neményi-párt" alakult a városban.

Tematikus tablók: A színésznő számol...: Mezey Mária panaszos levele apjának Miskolcról: gázsijából képtelen kifizetni méregdrága jelmezét; ...és költ: Neményi Lili miskolci üzletekben, többek között cipővásárlás közben. Nadrágszerepben: Komlós Juci mint Mária főhadnagy; Gyorsöltözés: Orosz Vilma kimódolt pózokban a fényképezőgép előtt; és Konfekció: az ötvenes évek lepusztult "divatja" a színpadon is.

A fotók között korabeli lexikonszócikkek - bájuk megmosolyogtató. Színészeknek szóló tanácsok bevezetője 1930-ból a fej szépítéséről: "Tudnia kell először, milyen a szép fej. Másodszor: milyen a saját feje."
Képek és sorsok: egymás mellett két Miskolcon született színésznő. Egyikük, Keleti Juliska a Vígszínházban és a Magyar Színházban játszott, míg férjhez nem ment egy amerikai olajtröszt elnökéhez, és le nem telepedett Honoluluban. Másikuk, Ladányi Ilona az Operaház tagja volt, míg 1943-ban el nem hurcolták munkaszolgálatra...

A kiállításhoz zenei aláfestés is tartozik: részletek a hatvanas évek miskolci operettelőadásaiból. Komlóssy Teri énekel, azon ritka jelenség, aki nem Miskolcon kezdte és a fővárosban folytatta a pályát, hanem az Operettszínház tagjából lett miskolci primadonna, miután egy vendégjáték alkalmával megismerkedett a társulat népszerű komikusával, Fehér Pufival, akihez hamarosan hozzá is ment.

Történetcserepek a pillanat művészetének és művészeinek életéből - megunhatatlanul.

DÖMÖTÖR ADRIENNE

 

NKA csak logo egyszines

1