Kerekes Gábor: Lebegő városok – Art 9 Galéria

Amikor egy képzőművész újrahasznosítással kezd el foglalkozni, abból mindenfélék születhetnek, például még repülő városok is. Kerekes Gábort – Tölg-Molnár Zoltán festőművész növedékét – már a Képzőművészeti Egyetemen sem csupán az ecset és a vászon érdekelte. Azt tanulta meg ott, hogy a kifejezés ereje a legfontosabb. Olyan technikát keresett, amivel önállóan dolgozhat, amelyhez nem kellenek nagy beruházások. A kollázshoz eszközül elég egy olló és ragasztó, anyagként pedig a sok kidobott régi újság és papírhulladék. Először két dimenziós műveket készített, aztán nagy méretű installációkat ipari anyagokból, raklapokból, hulladékból. Mindenből, ami másoknak fölösleges, ő aprólékos munkával új életet teremtett.  Installációiban, kollázsaiban alapvető az újrahasználás elve. Nyersanyagot festék, ragasztó és csavar kivételével nem vesz, jellemzően hulladékból, lomtalanított bútorlapokból, textilből, használati tárgyakból, visszamaradt magazinpéldányokból dolgozik.  Egy-egy képhez tízszeres mennyiségű alapanyagból válogat. A kivágásokat szortírozza, méret és téma szerint rendszerezi, feldolgozza. Még a kétdimenziós képein is a nézőpont szerint ügyel a perspektívára, az árnyékokra, azok irányára, hogy minél valóságosabb hatást keltsenek. Könnyebb lenne fotoshoppal, de akkor elmaradna az újrahasznosítás. Ez a technika a kézművességen és a látványosságon alapul. Ezekkel a művekkel az a célja, hogy a lelkiismeretünkre hatva gondolkodjunk el azon, mint is élünk, hol is élünk. A jövőnk az újrahasznosításon múlik, mert már nemigen van nyersanyag, amit felhasználhatunk.

Készített ezzel a technikával környezetvédelmi zenekart papírénekesekkel, papír hangtechnikával, amelyet egy mappában utaztatott, és turnézott vele az országban (remek kiállítás volt Pécsett a Zsolnay-gyár égetőkemencéinél). A papírénekesek árnyéka ott lebeg a falon, és a hat méter széles sávban ott a táncoló közönség, középen csillár lufikkal és konfetti-esővel. 

Gellér B. István szobrászművész növekvő városa a valamikori múltat próbálta elképzelni, Kerekes Gáboré pedig az alternatív jövőt. A föld lehetőségei végesek. Hogyan tudna emberi életre alkalmas kevéske felszínén sok-sok milliárdnyi élőt fenntartani. Kereshetünk létteret másik bolygón, de élhetünk – a művész által érzékenyen szemünk elé varázsoltan – lebegő városokban is. A magazinok majd’ minden lapján – elő- vagy háttérként – ott álltak a városok képei. Kerekes Gábor technikája pedig olyan, hogy magát alakítja. A papírinstallációk részleteikben tartalmaznak kollázst is, ahogy mogyoródarabokat a csokoládé. A lebegő és repülő városok alternatív megoldást kínálnak.

Kerekes Gábor térbeli papír, fotó kollázsai pillanatképeket jelenítenek egy elképzelt jövőből. 

Ősszel az Art 9 Galériában lesz kiállítása. Ott két nagyobb méretű munka lesz látható. Egy mennyezetről függesztett, amibe bele is lehet bújni és onnan figyelni s csodálni meg minden apró, kidolgozott részletet. A másik egy sarokban elhelyezett térinstalláció egy távol-keleti hagyományt, a fák virágba borulásának ünnepét, a Hanamit varázsolja elénk. Az egymás alatt, fölött, mellett sorakozó utcákban lakóházak, üzletek, parkok – azokban tó, a tó körül bokrok, virágzó fák. Ha közelebb megyünk, felismerhető, hogy az egyik ház rizses- a másik cipős doboz, a nagy reklámfal hangfal, az üzlet rolója pedig hullámpapír. Az ecsettel kiszínezett épületek előtt sok-sok ember (újságkivágásból papírfigurák), az előtérben állók nagyobbak, a hátrább állók kisebbek. Szinte a világ összes nemzetisége képviselve van. A jövőben, a lebegő városban már igazán nem lesz fontos, hogy ki melyik földrészről származik. Itt az emberek azt ünneplik, hogy virágba borultak a fák, mert él bennük az az illúzió, hogy normális világban éljünk, akár stabil, akár lebeg alattunk, amin megvetettük a lábunkat. Sok-sok az életkép, sokféle helyszínnel.

Kerekes Gábor munkáiban lenyűgöző a kidolgozottság, a történetek kivitelezésének igényessége. Az ő jövőt jelenítő világa nem ijesztő, nem embertelen. Jövőmesék térben elbeszélve.

JÓZSA ÁGNES

 

NKA csak logo egyszines

1