Mosonyi Aliz: Az öreg kisasszony autósmeséi – Budaörsi Latinovits Színház 

A recept tulajdonképpen egyszerű.  Találni kell egy olyan formátumú színészt, aki képes bármilyen alapanyagból igazi, élvezetes élményt kreálni. Takács Katalin ilyen. Ahány szerep, annyiféle arc, annyiféle kisugárzás. Pár évtizede már a színpadon, de ilyen feladata még nem volt. Még nem játszott gyerekeknek, és nem játszott egyedül.

sohanem

Takács Katalin (fotó: Borovi Dániel)

 

Mosonyi Aliz sok bűbájos boltos mese és szekrénymese után tavaly megírta az öreg kisasszony autósmeséit. A történet? Hát olyan is van. Volt egyszer egy öreg autó. Öreg kisasszony öreg autója, de szép fényes, tiszta kívül-belül, mert a kisasszony szerette a rendet és a tisztaságot, s az autóját is szerette. Aztán egy reggel azt mondta az autójának: születésnapod van, tortát veszünk, mi ketten, Te meg én megkeressük a világ legfinomabb tortáját.  Ezzel kezdetét veszi a kalandos utazás. Találkozás rendőrrel, rablóval és sok-sok cukrásszal.  No, ez volt az a mű, amelyet Nagy Orsolya dramaturg Tarr Bernadett zeneszerzővel s főleg Varsányi Péter rendezőszakos egyetemi hallgatóval Takács Katalin számára színpadra álmodott. 

A helyszín egy konyha az ötvenes évekből, a dédinek ilyen konyhaszekrénye van, ilyen diódarálója és ilyen a gáztűzhelye is, no meg a nagy piros fazeka és a virágmintás cukortartója meg a hatalmas fogókesztyűje. Amit a nagyi és dédi nem tud: életre kelteni a szakadt konyharuhát, a mérőcsészét, a fél pár gumikesztyűt. Takács Kati ezen a konyhahelyszínen, ezekkel az eszközökkel, varázslatos lényével megteszi ezt. Nem úgy mozgatja a tárgyakat, ahogy a bábosok. Ő használja őket rendeltetés szerint.  Egy történetet mesél általuk: a közlekedési rendőr tárcsája serpenyő, a pénzéhes parkolóóra a fa nyomókás  diódaráló. Az elektromos habverő királynő lesz koronával. Szövődnek a mesék, a különféle történetek, s közben készül a világ legfinomabb születésnapi tortája. Igaziból!  Kekszet morzsol, tojást üt fel, majd a fehérjéből habot ver, körtét csíkoz a színpadon  Takács Kati térül-fordul, keze, arca, hangja, mimikája történeteket varázsol elénk. A közönség –  bármely korosztályból, gyermektől a  sok-sok évesig – élvezi a remek látni- és hallanivalót.

Egy nagy színésznőt látunk a színpadon, soha nem volt szerepben. Jutalomjáték ez mindenkinek, játszónak és közönségnek egyaránt.

Józsa Ágnes

 

NKA csak logo egyszines

1