Fotókiállítás Máthé Erzsi 90. születésnapjára*

Állítólag a színésznőknek két legfőbb alfaja van: komika és tragika.

Jászai Marit nagy tragikának tartjuk, Gombaszögi Ellát pedig nagy komikának. E két színésznő-fajta csak ritkán vegyül. Olyankor természeti csodának vagyunk a szemtanúi.

Termeszeti csoda1

(fotó: Mészáros Márton)

Máthé Erzsi ilyen természeti csoda. Lényében egyenrangúan lakozik tragikus és komikus vénája.

Szerepei végtelen sora bizonyította műfaji sokszínűségét. Ő volt a Biedermann és a gyújtogatók butácska kispolgárfelesége és az Ötödik Frank gyilkos bankárnője. Ő volt a Hongkongi paróka megcsalt asszonya, az Iván Iljics halála tévéfeldolgozásának aggódó-reménykedő felesége és a Ljubov Jarovája hithű kommunista forradalmára. A Tábori Nórával alakított két kabaré-parasztasszony egyike, vagy a Tragédia szőke Évája – mindegy volt neki. Mindenben és mindig maradandót  nyújtott.

Élményemet róla azonban leginkább személyes emlékeim sora támasztja alá. Egy időben láttam őt a Lear király vérgőzös Goneriljeként és a Liliomfi selypegő Kamillájának.

Rendezőként először a Magyar Televízió Amerikai komédia című produkciójában dolgoztam vele, zsémbes és erőszakos hárpiaként terrorizálta Inke Lászlót, a férjét egy luxushajón. Ajkait eperformára mintázta és csodálatosan mély, bariton hangú karikatúrát adott egy asszonytípusról.

Családi kötődésünk is fontos mozzanat. Apám Katona József Színházban bemutatott mindkét darabjában meghatározó volt Máthé Erzsi jelenléte. Az Ezer év butácskának mutatkozó, ám közben ravasz és számító munkáslányát, Szabó Júliát ugyanolyan hitelességgel adta, mint két évvel később a Szellemidézésben a magamutogató és harsány sanzonettet, Huber Fifit (akit Becker Baby, a harmincas évek ismert társasági alakja ihletett).

Amikor később, már a Hököm Színpadon a Mágnás Miska kleptomániás nagymamájának szerepét játszotta, apám így lépett be hozzá az öltözőbe: Erzsikém, neked teljesen mindegy, prolilány vagy grófnő, te  mindig  isteni vagy!

Aztán eljátszotta Antal Imre partnereként Szabó Annát, a vezér titkárnőjét a Meseautó emlékezetes Karinthy színházi előadásában. Kettősük folyamatos derültséget és ovációt váltott ki több mint száz előadáson. Mondhatnánk, hogy színháztörténeti pillanatok tanúi lehettünk? Mondhatnánk. Ahogyan bátran kijelenthetjük ezt Máthé Erzsi valamennyi színpadi vagy filmes megjelenéséről. 

Nekünk, a kortársainak egyetlen feladatunk adatott: köszönjük meg a megszámlálhatatlan élményt, a kifogyhatatlan színészi energiát és azt is, hogy még mindig köztünk van, hogy még elmondhatjuk neki: Erzsikém, mi, színházi emberek és színházi nézők szerettünk, szeretünk Téged, és örökre szeretni is fogunk.

Karinthy Márton 

* Máté Erzsi 90. születésnapján fotókiállítás nyílt a Karinthy Színház galériájában, melynek címe Máthé Erzsi – újságíró szemmel, s Mészáros Márton képei mellett Keleti Éva felvételei is láthatók. Karinthy Márton itt közölt köszöntője 2017. május 16-án, a megnyitón hangzott el.

 

NKA csak logo egyszines

1